Pečivo - nízkosacharidové
Suroviny na 2 bochníky velikosti housky (1 bochník 8 g sacharidů):
60 g jemných ovesných otrub
50 g mandlové moučky
50 g sekaných mandlí
40 g vlákninového prášku
1 lžička prášku do pečiva
200 g zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce řepkového oleje
sůl
semínka dle chuti (např. sezamová, lněná, dýňová...
SUROVINY:
300g tvarohu
4 vejce
250g celozrnné špaldové mouky
100g mandlové moučky
100g nasekaných oloupaných mandlí
chlebové koření
sůl
pepř
žloutek na potření housek
nasekané mandle, kmín, příp. jiná semínka na posypání housek
Vejce rozmícháme s tvrohem dohladka, zvlášt smícháme mouku...
Suroviny:
520g žitné mouky (případně kombinace 260 g žitné mouky + špaldová nebo kombinace různých druhů mouky)
20-30g kvásku
různá jedlá semínka (tykev, slunečnice, sezam apod.) - výborná jsou i jádra vlašských ořechů
koření (např. kmín), sušené bylinky
sůl (cca 1 lžíčka)
voda
Několik lžic kvásku...
Suroviny na cca 30 placek (1 placka 1 g sacharidů):
200 g mletých lněných semínek
100 g sezamových semínek
200 g mandlové moučky
150 g vlákninového prášku
15 g natronu
5 g prášku do pečiva
10 g soli
po 20 g koriandrových semínek a drceného kmínu
2 lžíce octa
1 vejce
Troubu předehřejte na 180 0C....
Suroviny:
180g hladké celozrnné žitné mouky
+ 25 g na vyvalování
200 ml vody
40 g mixovaného lněného semínka
1 vrchovatá lžička drceného nebo mletého kmínu
trochu mořské soli
Lněné semínko najemno namixujeme a společně s hladkou žitnou moukou, vodou, solí a kmínem zaděláme jemné těsto. Těsto...
Suroviny:
1 kg žitné mouky
1 lžíce soli
2/3 l vlažné vody
50 g kvasnic
Ze surovin vypracujeme tuhé těsto a necháme je nejméně dvě hodiny kynout. Pak je vyválíme na pomoučeném válu na bochník a opět necháme kynout. Před pečením v troubě předehřáté na 180 °C potřeme chléb vlažnou vodou, což opakujeme...