Přídatné látky v potravinách

03.11.2014 00:00

Použití aditiv, zejména těch přírodních, lze považovat za látky  pro lidské zdraví zcela neškodné (vitamín C, kyselina mléčná apod.) Jinak je tomu ale v případě dalších látek, které se staly již nepostradatelnými v dnes využívaných technologických postupech výroby potravin, látek, které na jedné straně zlepšují atraktivnost potravin, jejich chuť, strukturu atd, ale na druhé straně patří mezi látky problematické.

Aditiva jsou rozdělane do skupin podle svých funkcí a každá skupina má svou číselnou řadu: 

- barviva: E 100 ........

- konzervační látky: E 200 ........

- antioxidanty: E 300 ..........

- emulgátory, zahušťovací a želírovací látky: E 400 ........

V současné době je na seznamu přídatných látek evidováno přes 2500 látek, přičemž v potravinářské výrobě se jich používá asi 350.

Přestože všechny přídatné látky prošly důkladnými toxikologickými testy a byly označeny jako látky bezpečné, je třeba zdůraznit, že pro tyto látky nebyly provedeny testy, ve kterých by se hodnotily jejich vzájemné reakce s vyhodnocením následného vlivu na lidský orgamismus.